Elegantti, mineraalinen ja tiivis sancerre, joka kruunaa laatuaterian.
Franck ja Betty Millet ovat viljelleet 23 hehtaarin viinitilaansa Sancerren kalkkipitoisilla kukkuloilla vuodesta 1991 lähtien. Tähdätessään korkealaatuisiin, kasvupaikkaansa ilmentäviini viineihin tärkein osa työstä tapahtuu viinitarhoilla. Köynnös on houkuteltava kasvattamaan juuriaan alaspäin vanhan merenpohjan fossiileja sisältävään maaperään ja satomäärää rajoitettava, jotta rypäleiden sisältö olisi mahdollisimman tiivistä. Kasvien terveys on erityisen tärkeää viineissä, joiden tyyli nojaa lajikkeen aromaattisiin ominaisuuksiin.
Milletit käyttävät viinit viilennetyissä terästankeissa erityisen hitaasti, Sauvignon Blanc -lajikkeen aromikkuutta korostaen. Maitohappobakteerien ei anneta muuntaa viinin luonnollisen rapeaa hapokkuutta, mutta suutuntumaa on lisätty sekoittamalla viiniä sakkansa päällä 3-5 viikon ajan ennen kevyttä filtteröintiään ja pullotustaan.
Viinin elegantti aromimaailma antaa tilaa herkillekin ruoille kuten vaalealle höyrytetylle kalalle ja uusille perunoille, mutta ryhdikkään rakenteensa ansiosta kantaa tuhdimmatkin elementit, kuten vuohenjuuston.
Tuottaja
Kasvuympäristö
Noin 500km nykyisestä meren rannasta sisämaahan päin, Loire-joen mutkassa sijaitseva Sancerre on eräs maailman arvostetuimpia viinialueita. Muinaisia merenelävien jäännöksiä sisältävä maaperä tuottaa viinirypäleisiin huomattavaa mineraalisuutta, joka yhdessä elegantin aromikkuuden ja hapokkaan ryhdikkyyden kanssa tekevät Sauvignon Blanc -viineistä erittäin haluttuja. Itseasiassa viinien kysyntä ylittää usein tarjonnan, joten viinejä allokoidaan – meidän onneksemme.
Valmistus
Valikoiduista Sauvignon Blanc -rypäleistä hellästi puristettu mehu on käynyt viineiksi viilennetyissä terästankeissa 7-10 viikon ajan. Viinin malolaktinen käyminen on estetty, mutta alkoholikäymisen jälkeen viiniä on sekoitettu sakkansa päällä 3-5 viikon ajan suutuntuman lisäämiseksi. Ennen pullotustaan viini on filtteröity kevyesti.
Väri
Vaalean keltainen
Tuoksu
Runsas, kutsuvan valkoherukkainen, kalkkikivinen, vihreää omenaa, persikkaa, kevään uutta ruohoa
Maku
Kuiva, nostattavan hapokas, tuntuvan mineraalinen, keskitäyteläinen, suutuntumaltaan ryhdikäs mutta pyöreän hedelmäinen, tiivis, elegantti, pitkä
Ruokasuositus